Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Brr... Sejuknya Salji!

Novel Terkini
[ Pandangan Pembaca Novel ]

Iwan Reaz - Sedingin Salju

Iwan Reaz - Itulah Impianku

Followers

Sunday, February 26, 2012

MENYIRAT CINTA HAQIQI

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, perkembangan penulisan semakin baik tahun ini. Semoga segalanya dirahmati Allah Taala.

Jumaat yang indah berlalu baru-baru ini, telah terbit sebuah buku yang diselenggarakan oleh Dato Dr Ahmad Khamal Abdullah (Kemala) yang bertajuk Menyirat Cinta Haqiqi. Telah dilancarkan pada hujung minggunya di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim, Perak.


Menariknya, buku ini mengumpulkan puisi-puisi yang ditulis oleh Dato Kemala sendiri dan juga 98 penyair Numera. Dimulakan dengan puisi Naratif Yongkamil (46 puisi) oleh Dato Kemala dan diikuti dengan puisi Numera (142 puisi).

Dua daripada puisi berkenaan ditulis oleh saya, Iwan Ghazali - Amarah dan Ilusi Philly.

Puisi Amarah diinspirasikan daripada amarah saya sendiri, yang terpendam dan menggelegak dalam diri, semasa menyertai satu program kelana ke barat Amerika. Sebelum ia meletus, lebih baik saya ekspresikan kemarahan saya itu melalui jalan yang tidak menyakiti orang lain, baik fizikal mahupun hatinya. Jadi, saya salurkan ke dalam bentuk penulisan.

Ilusi Philly pula, saya tulis sebagai tanda penghargaan buat Kota Philly yang saya diami sekarang ini. Tinggal beberapa bulan sahaja lagi sebelum saya meninggalkannya. Banyak suka dan duka yang ditempuh di kota penuh cabaran dan ilusi ini. Hakikat diskriminasi masih tunjang dalam puisi berkenaan.

Buku Menyirat Cinta Haqiqi ini juga bertujuan untuk mengumpulkan dana Numera bagi dihadiahkan kepada pengkarya yang terlantar sakit dan dhaif. Buku yang dijual pada harga RM50 sebuah, (RM40 bagi pelajar), boleh didapati di kedai buku koperasi Dewan Bahasa dan Pustaka, atau daripada Dato Kemala sendiri di alamat:

Rumah- 321, Jalan Sepakat 8, Taman United, 58200 Kuala Lumpur.
Pejabat - Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi, UPM, tingkat 2, bilik 226.

Tahniah Dato Kemala dan semua penyair. Semoga usaha ini mendapat sambutan yang baik dan dirahmati Allah Taala, insya-Allah.

~semoga niat kita ikhlas.