Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Brr... Sejuknya Salji!

Novel Terkini
[ Pandangan Pembaca Novel ]

Iwan Reaz - Sedingin Salju

Iwan Reaz - Itulah Impianku

Followers

Saturday, August 11, 2012

Memoir Puasa Amerika

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, di fasa terakhir bulan Ramadhan ini, wajah blog ini bertukar baharu. Lebih ceria dan simple. Menguatkan semangat untuk terus berkarya di sini.

Jadi untuk post kali ini, sukacita untuk saya berkongsi sedikit memoir puasa semasa berada di Amerika Syarikat.
Suasana berbuka puasa bersama rakan-rakan di awal ketibaan.

1. Bersahur di lapangan terbang.
Al-kisahnya saya dan 3 orang rakan yang lain tertinggal flight semasa pertama kali menjejakkan kaki di bumi Amerika. Maka jadual penerbangan menjadi kucar kacir dan akhirnya kami terkandas di lapangan terbang Dallas. Kami bermalam di sana. Untuk bersahur, tiada lagi kedai yang dibuka. Jadi saya mencari-cari makanan yang 'terbawa'. Ada setengah bar coklat Crunchie dan beberapa balang kuih raya. Saya tidak berselera untuk makan kuih raya di pagi hari. Jadi sahur saya pada waktu itu hanyalah coklat Crunchie dan air sejuk dari water cooler! (oh perut rasa lain macam)

2. Nasi lembik
Ini kisah pada hari pertama di rumah sewa. Kelengkapan dapur masih belum dibeli. Mujur ada kawan bawa periuk nasi dari Malaysia. Tetapi sayangnya, nasi yang ditanak sejak malam tidak masak-masak hingga ke pagi. Nasi menjadi hangit di bahagian bawah dan di atasnya pula lembik. Saya fikir ini mungkin kerana perbezaan arus eletrik di sini. Jadi dengan berlaukkan sambal kacang segera dan kicap, kami telan saja nasi lembik itu.

3. Sahur masak sendiri
Biasanya pelajar di Malaysia yang tinggal di rumah sewa atau kolej, akan memilih untuk bersahur di restoran atau kedai mamak. (kalau malas nak keluar makan roti atau mee segera saja). Tapi di Amerika, manalah nak jumpa kedai mamak. Jadi kena masak sendiri. Kalau masa tinggal dengan keluarga dulu, bangun pagi makanan dah tersedia. Tetapi bila kena bangun awal pagi, kena masak sendiri, kena sediakan dari A sampai Z, barulah terasa betapa sukarnya menjadi seorang ibu/isteri.

4. Ketiadaan bazar Ramadhan
Huh? Sudah semestinya lah tak ada... Lepas tu ahli keluarga, kawan-kawan, semua nak menunjuk-nunjuk makanan yang dibeli kat bazar Ramadhan.

5. Cuaca yang berbeza
Berpuasa semasa musim panas. Siangnya lebih panjang dan suhunya lebih panas. Subuh lebih awal daripada Malaysia, tetapi berbuka sekitar pukul 8 malam. Bayangkan, disebabkan perbezaan suasana, pukul 10 pagi dah terasa lapar yang amat sangat. Tapi lama-lama, dah terbiasa.

6. Berbuka dalam kelas
Biasalah kalau ada kelas sampai malam. Jangankan waktu berbuka, kami sedang berpuasa pun pelajar tempatan dan pensyarah tak tahu. Jadi, selalunya kami bawa buah kurma dan bekalan air untuk berbuka semasa kelas sedang dijalankan.

7. Bencana Alam
Pada bulan Ramadhan tahun lalu, sewaktu Aidilfitri semakin tiba, dikhabarkan ada ribut Irene akan melanda timur Amerika. Apakah yang terjadi seterusnya? Insya-Allah saya akan ceritakan dalam post yang akan datang.

TO BE CONTINUED...

~semoga niat kita ikhlas.