Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Brr... Sejuknya Salji!

Novel Terkini
[ Pandangan Pembaca Novel ]

Iwan Reaz - Sedingin Salju

Iwan Reaz - Itulah Impianku

Followers

Wednesday, January 9, 2013

Bengkel Penulisan Kreatif KMS

Assalamualaikum wbt.

Ada pembaca blog yang sudah meminta sambungan tips penulisan yang seterusnya, iaitu "Saya Sedang Menulis." Walaubagaimanapun, saya meminta maaf kerana tidak berkongsi untuk post kali ini. Saya bercadang untuk tulis di post yang akan datang.

Pun begitu, sebenarnya saya sudah pun berkongsi tips berkenaan dalam Bengkel Penulisan Kreatif yang dianjurkan oleh Grup Karyawan Luar Negara (GKLN).  Bengkel ini telah diadakan di Kolej Mara Seremban (KMS) pada 4 hingga 6 Januari yang lalu.

Saya yang merupakan ahli GKLN, bertanggungjawab untuk menjadi salah seorang fasilitator. Selain itu, saya juga diberi kepercayaan untuk menjadi panel kepada sebuah forum yang bertajuk, Bicara Karya. Melalui forum tersebut, saya telah berkongsi pengalaman saya sebagai seorang penulis dan juga tips-tips seperti mana yang saya kongsikan dalam blog sebelum ini - "Sebelum Saya Menulis", "Saya Mahu Menulis" dan yang terbaharu, "Saya Sedang Menulis." Tetapi saya merasakan perlunya satu lagi tajuk iaitu "Sesudah Saya Menulis".

Forum Bicara Karya ini turut dianggotai oleh seorang penulis novel dan cerpen iaitu Thoyba Mursyida dan moderatornya adalah DJ Syafiq Zulakifli, seorang DJ di IKIM.fm.

Bengkel selama tiga hari dan dua malam ini merupakan satu pengalaman yang cukup berharga buat saya. Saya dapat bertemu dengan ahli GKLN yang datang dari pelbagai latar belakang yang berbeza. Ada editor majalah, ada doktor mata, doktor bius, jurutera di Petronas, usahawan, dj radio dan macam-macam lagi. Ini menunjukkan bahawa, semua orang berhak dan berbakat untuk menulis, bukan hanya mereka yang belajar dalam jurusan sastera sahaja.

Di sini, saya kongsikan gambar-gambar di sepanjang bengkel berlangsung. (Kredit gambar ini turut diberikan kepada saudara Fadh Razy, yang merupakan tulang belakang GKLN.)


Bengkel Penulisan Kreatif


Antara fasilitator yang berdedikasi.


Peserta asyik mendengar perkongsian.


Sesi Latihan Dalam Kumpulan (LDK)


Forum Bicara Karya oleh Iwan Ghazali dan Thoyba Mursyidah. Moderator, DJ Syafiq Zulakifli


Sesi autograph


Persembahan oleh para peserta


Banglo yang menjadi tempat penginapan fasilitator


Kuliah Maghrib oleh ahli GKLN, Ustaz Afif yang menerangkan kepentingan sastera dalam berdakwah


Saya bersama rakan fasilitator di akhir bengkel.

Kesimpulannya, pengalaman ini boleh dikatakan sebagai pembuka tirai kepada tahun baharu 2013 untuk saya lebih aktif dalam dunia penulisan. Terlalu banyak permata berharga yang saya telah perolehi daripada bengkel ini. Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas kerjasama yang diberikan oleh rakan-rakan GKLN dan juga para peserta bengkel.

Sekian, wassalam.


Sempat menyanyikan lagu single terbaharu saya - Sedingin Salju, untuk mempromosikan novel Brr Sejuknya Salji!

~semoga niat kita ikhlas