Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Brr... Sejuknya Salji!

Novel Terkini
[ Pandangan Pembaca Novel ]

Iwan Reaz - Sedingin Salju

Iwan Reaz - Itulah Impianku

Followers

Monday, February 11, 2013

Pengalaman XYZ Memandu

Assalamualaikum wbt.

Anda tentunya mempunyai pengalaman memandu, bukan? Walaupun anda masih pelajar sekolah, saya yakin anda tentunya pernah cuba-cuba mahu memandu kenderaan ahli keluarga anda. Mengaku sajalah ... .

Untuk entri kali ini, saya mahu berkongsi pengalaman-pengalaman saya sebagai seorang pemandu. Yang baik dijadikan teladan. Yang buruk dijadikan sempadan. Okey!

1) Pertama Kali Bawa Di Lorong Sebelah Kanan

Selalunya bawa kereta di lorong sebelah kiri. Jadi, bila kena memandu di lorong yang lain, terasa sedikit janggal. Tetapi tidaklah sukar sebenarnya. Cuma apabila kena memandu di lorong kiri semula, haa barulah terasa 'semacam'.

Pertama kali saya bawa kereta di lorong sebelah kanan adalah di New Jersey, selepas menyaksikan konsert Maher Zain. Ketika itu saya dipelawa oleh rakan saya untuk membawa kereta Honda Civic, di kawasan tanaman jagung. Kemudian, saya diminta bawa sehingga ke rumah. Saya pun bawalah dengan penuh berhati-hati, sehingga lambat sampai jadinya. Belum biasa lagi ... .

2) Pemanduan Paling Jauh

Saya memandu hampir 3,600 batu, bersamaan dengan 5,760 kilometer, semasa percutian ke selatan Amerika Syarikat (seperti Miami, Florida, New Orleans dan lain-lain) pada bulan Disember 2010. Anggaran jumlah sebenar perjalanan adalah 4,003 batu. Jarak selebihnya itu dipandu oleh rakan saya.

Hari pertama percutian ini, saya sakit belakang. Sakit yang amat dek pemanduan yang memakan masa secara purata 8-10 jam sehari.


3) Pemanduan Paling Mengantuk

Masih dalam percutian yang sama, pada hari yang ketiga. Semasa itu kami dalam perjalanan menuju ke hotel setelah singgah makan malam di restoran Pizza Hut. Jam sudah menunjukkan pukul 1 pagi. Penumpang-penumpang dalam kereta saya semuanya sudah tertidur. Mengantuknya mata, hanya Allah Yang Tahu.

Saya sudah tidak larat. Tetapi GPS menunjukkan jarak untuk ke hotel masih berbaki 50 batu lagi. Aduhai. Pada waktu itu, tiada siapa yang dapat menggantikan. Jadi, mahu tidak mahu, saya terpaksa menjegilkan mata untuk meneruskan pemanduan.


4) Pemanduan Paling Bahaya

Yang ini pula saya alami selepas saya menghadiri satu majlis makan malam bersama Datin Seri Rosmah Mansur di New York. Tamat acara tersebut, saya dan rakan-rakan menuju ke Cabin untuk bercuti sempena Spring Break.

Saya memandu di belakang kereta lain yang dipandu oleh rakan saya. Beliau memandu agak laju. (hehehe... ) Pada waktu itu, hujan turun dengan lebatnya. Tetapi entah mengapa, saya begitu berani untuk memandu dengan kelajuan 60-70 batu sejam (96-112 km/j). Agak laju di kala hujan yang turun begitu lebat. Ditambah pula dengan waktu malam, pandangan saya terbatas. (gelap + cahaya lampu + hujan = tak nampak) Serius, saya tidak nampak lorong jalan. Saya hanya membuntuti kereta di hadapan.

Apabila difikir-fikir semula, saya kesal dengan diri sendiri. Mengapa saya membahayakan nyawa sendiri dan penumpang lain? Bukankah lebih baik jika saya memandu dengan perlahan sahaja dalam situasi seperti itu?

5) Pertama Kali Bawa SUV

Saya tidak gemar bawa kereta besar sebenarnya. Apatah lagi SUV / MPV / Van. Jadi semasa percutian ke West Coast ( Los Angelas, Las Vegas, San Diego dan lain-lain), saya banyak memberi alasan supaya tidak disuruh memandu. Namun sejauh mana pun saya mengelak, adakalanya saya tetap tidak boleh lari.

Semasa kami dalam perjalanan dari Las Vegas ke Los Angelas, pemandu sudah mula mengantuk. Dia meminta saya menggantikannya. Saya lihat penumpang yang lain. Semua sudah tidur. (bersambung ... )6) Pertama Kali Bawa Kenderaan Tanpa Lesen

(Sambungan ... ) Sebenarnya, alasan saya yang paling kukuh tidak mahu terlibat sama dalam pemanduan dalam percutian di atas ialah, saya punya lesen sudah mati. Jadi, apabila si pemandu meminta saya untuk menggantikannya, saya rasa berat hati/

Tetapi apabila difikir-fikirkan semula, disaman itu adalah lebih baik daripada membiarkan pemandu yang mengantuk meneruskan pemanduan. Oleh itu, saya bersedia untuk menggantikannya. Duit boleh dicari, nyawa tiada ganti. Syukur, perjalanan lancar dan selamat tanpa disaman.

Saya menjadi lebih berani untuk memandu semasa ketiadaan lesen. Semasa di San Diego, saya merelakan diri untuk memandu lagi. Entah bagaimana, ada pula pemeriksaan di jalan raya. Saya menjadi kelam kabut sehingga ...

"Are you US citizen?" tanya pegawai berkenaan.

"Aaa ... aaa ... yes!" aku menggelabah.

Semua penumpang dalam SUV ketawa besar dan memperbetulkan semula keadaan. Berpeluh saya dibuatnya. Mujurlah pegawai-pegawai itu hanya minta untuk melihat passport kami, bukannya lesen memandu.

_____________________________________________

Sekian sahaja perkongsian pengalaman saya. Nasihat saya kepada yang para pemandu, berhati-hati semasa memandu. Jangan berkelakuan kurang sopan seperti

- memotong barisan,
- melanggar lampu merah,
- menggunakan lorong kecemasan ketika jalan jem mahupun tidak jem,
- menukar lorong sesedap epal sehingga menyusahkan pemandu lain.

Ingatlah orang tersayang. Anda mampu mengubahnya :)


Jika mahu makan sambil memandu, pastikan anda berhati-hati dengan persekitaran anda. 

Sekian...

~semoga niat kita ikhlas