Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Brr... Sejuknya Salji!

Novel Terkini
[ Pandangan Pembaca Novel ]

Iwan Reaz - Sedingin Salju

Iwan Reaz - Itulah Impianku

Followers

Tuesday, March 27, 2012

Mua'z Bin Jabal

Assalamualaikum wbt.


Komik di atas sekadar muqaddimah, betapa orang sekarang hanya memandang haram dan halal pada material atau sesuatu yang berbentuk fizikal sahaja. Manakala perbuatan seperti pergaulan bebas, berpegangan tangan dan berpakaian tidak menutup aurat dipandang remeh saja. Walhal hukumnya haram.

Bercerita mengenai halal dan haram, saya dengan rendah hati ingin berkongsi kisah mengenai seorang sahabat Rasulullah yang diriwayatkan sebagai sahabat yang paling alim dan mengerti antara yang halal dan yang haram.

Anda boleh teka siapakah beliau yang dimaksudkan? (Tentu ramai yang boleh jawab kerana jawapannya sama dengan tajuk post kali ini. :D )

Rasulullah SAW bersabda: " Umatku yang paling alim tentang halal dan haram ialah Mua'z bin Jabal."
(Hadis riwayat Tirmizi dan Ibnu Majah)

Siapa Mua'z Bin Jabal?

*Beliau dilahirkan di Madinah dan merupakan salah seorang sahabat Nabi yang awal memasuki Islam (sebelum peristiwa Hijrah) melalui Mus'ab bin Umair.

*Mempunyai kepintaran dan kebijaksanaan yang tinggi, rupa paras yang kacak (mata hitam dan berambut kerinting), berhemah tinggi, tutur kata yang indah.

*Dapat memahami Al-Quran dan syariat-syariat Islam dengan baik sehingga beliau dikenali sebagi seorang yang paling alim dalam kalangan sahabat mengenai Al-Quran. Juga memiliki pengetahuan yang mendalam dalam ilmu fiqh. Atas kebijaksanaannya, Rasulullah meminta Mua'z untuk tinggal di Mekah dan mengajarkan ilmu Al-Quran dan memberi kefaham mengenai agama Allah kepada penduduk Mekah.

*Saat raja-raja Yaman datang bertemu baginda Rasulullah SAW, mengisytiharkan keislaman mereka dan meminta supaya dihantarkan tenaga pengajar, Rasulullah telah menyerahkan tugas duta besar Islam kepada Mua'z bin Jabal sebagai ketua rombongan bersama beberapa orang sahabat yang lain.

*Mua'z r.a tidak sempat untuk bertemu dengan Baginda sebelum kewafatan Baginda. Sekembalinya Mua'z ke Madinah, Rasulullah SAW sudah pun wafat. Beliau tidak dapat menahan kesedihan dan sering kali pengsan mengenangkan pemergian Baginda.

*Mua'z r.a berada di Palestin pada penghujung hayatnya. Ketika itu, wabak taun sedang merebak dan jangkitan tersebut turut mengenai Mua'z. Di saat hampir dicabut nyawanya, Mua'z r.a berkata:

"Wahai Tuhanku! Sesungguhnya Engkau mengetahui bahawa aku tidak menyukai dunia apatah lagi untuk berada kekal di dalamnya selama-lamanya menanam pokok dan mengairi sungai, tetapi segala-galanya itu hanyalah sekadar untuk menghilangkan kehausan di kawasan-kawasan yang kekeringan serta mengharungi saat-saat kesusahan dan mendekati ulama-ulama dengan menunggang ke majlis-majlis zikir. Oleh yang demikian terimalah diriku ini wahai Tuhanku dengan kebaikan sebagaimana Engkau menerima diri seseorang yang beriman."p/s- Mungkin selepas ini saya akan cuba perbanyakkan perkongsian mengenai kisah Sahabat Nabi. Tidaklah kerana saya pakar, tetapi kerana kekurangan saya dalam mendalami sejarahlah yang membawa saya ke arah ini. Bukan setakat sejarah Nabi, sejarah Malaysia pun saya rasakan goyah. Dulu masa zaman sekolah, sangat struggle untuk subjek berkenaan. Apatah lagi sejarah Amerika. (Dapat gred agak rendah masa zaman kolej. =_=)

Mungkin dengan pendekatan sebegini, saya dapat menyampaikan ilmu dan pada masa yang sama, saya sendiri akan lebih mendalami ilmu, insya-Allah.

~semoga niat kita ikhlas.