Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Brr... Sejuknya Salji!

Novel Terkini
[ Pandangan Pembaca Novel ]

Iwan Reaz - Sedingin Salju

Iwan Reaz - Itulah Impianku

Followers

Monday, February 20, 2012

MENGAPA SUAMI PERLU EGO?


Assalamualaikum WBT.

Mengapa tajuk ini yang saya ketengahkan pula kali ini ya? Adakah mungkin kerana sekarang saya sedang rancak menulis Novel terbaru yang bertajuk Replika Cinta? Ada kemungkinan.

Menjadi kelaziman dalam masyarakat kita, yang selalu memasak di dapur adalah golongan isteri. Bukan tiada, tetap ada, tetapi jarang dan sukar untuk melihat para suami yang menyediakan makanan untuk keluarga.

"Suami yang kena masak? Itu Queen control namanya!"

Oh, jangan terlalu cepat menuduh sebegitu. Siapa yang memberi label sedemikian rupa? Adakah seorang suami yang mahu menunjukkan kasih sayang terhadap isterinya dianggap takutkan isteri? Adakah salah seorang lelaki mahu meringankan beban seorang wanita yang dinikahinya?

"Memasak? Basuh baju? Kemas rumah? Ah.. itu semua kerja orang perempuan.  Jatuhlah standard lelaki buat kerja rumah."

Benar, adalah satu tanggungjawab buat para isteri untuk melakukan tugasan rumah. Tetapi tiada salahnya untuk para suami membantu isteri mereka. Mengapa perlu ada ego yang membataskan hubungan cinta ini? Ego yang meretakkan jalinan kasih sayang.

Bagaimana pula dengan akhlak Rasulullah? Sebagai seorang ketua rumah tangga, Baginda menunjukkan contoh yang terbaik dalam mempamerkan sikap kasih sayang dan menghormati isteri-isteri Baginda. Setelah pulang dari pelbagai urusan, Baginda akan membantu isterinya memasak dan membuat kerja-kerja rumah. Kepulangan Baginda ke rumah bukan sekadar untuk bermesra atau berehat semata-mata , tetapi Baginda turut membantu isteri menguruskan rumah tangga.

Aisyah r.ha pernah memberitahu seorang lelaki yang bernama Aswad dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari: “Rasulullah SAW sentiasa membantu ahli keluarganya melakukan kerja rumah. Dan apabila tiba masuk waktu solat, Baginda keluar untuk solat.

Dengan meringankan beban isteri, sebenarnya ia akan meningkatkan lagi perasaan sayang seorang isteri terhadap suaminya. Pada masa yang sama juga, para suami akan lebih menghormati pasangannya. Jadi, persefahaman akan subur dalam setiap hari yang ditempuh dalam alam berumah tangga.

Jadi, kita mahu mencontohi sikap Rasulullah, atau tunduk pada label masyarakat yang pessimis?

Tetapi tidak dinafikan, situasi lelaki enggan ke dapur berlaku kerana lelaki biasanya tidak tahu memasak! Jadi kepada semua pria di dunia ini, tidak kiralah bakal mendirikan rumah tangga, sudah berumah tangga, atau masih belum berniat mahu berkahwin sekalipun, sama-samalah kita belajar memasak.

Jangan amalkan sikap – “rumah bujang, biasalah bersepah.” Ini adalah ideologi sampah. Ideologi ini menyebabkan seorang lelaki bujang terbiasa dengan sikap pemalas dan pengotor. Seorang ustazah yang menguruskan bahagian perceraian di makhamah syariah pernah berkongsi cerita berkenaan satu pasangan yang mana si isteri meminta agar diceraikan. Puncanya? Suaminya suka benar menanggalkan kain pelikatnya lalu membiarkan sahaja kain itu bergulung seperti sarang ular!

Lucu, tapi benar.

Maka, jadikanlah Rasulullah sebagai ikutan.

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula banyak menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang).” (Al-Ahzab 33:21)

p/s 1- Doakan penulisan Novel Replika Cinta berjalan lancar. Sekarang sudah Bab 23. Ada lagi 10 Bab untuk ditamatkan. Sasar mahu siapkan by the end of the Spring Break (Minggu pertama bulan March) Insya-Allah.

p/s 2- Saya pandai memasak! :p

~semoga niat kita ikhlas