Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Iwan Ghazali (Iwan Reaz)

Aku pencinta impian, menulis bukan menagih kekayaan, sekadar mendamba secebis keredhaan.

Brr... Sejuknya Salji!

Novel Terkini
[ Pandangan Pembaca Novel ]

Iwan Reaz - Sedingin Salju

Iwan Reaz - Itulah Impianku

Followers

Tuesday, August 14, 2012

RIbut Irene Menjelang Aidilfitri


Assalamualaikum wbt.
(Sambungan daripada post sebelum ini)
Kesan Ribut Irene di negeri jiran, New Jersey

Kenangan mahu menyambut ketibaan Aidilfitri yang paling berbeza adalah pada tahun 2011. Beberapa hari sebelum datangnya bulan Syawal, kami yang berada di timur Amerika  dikhabarkan dengan Ribut Irene yang bakal melanda. Tidak pernah berdepan dengan bencana alam sebelum ini, saya dan rakan-rakan cuba untuk membuat persiapan sebaik mungkin.
Selang beberapa jam sebelum ribut Irene dijangka tiba, saya keluar ke pasaraya berdekatan untuk membeli lilin kerana bimbang ribut nanti akan mengakibatkan bekalan eletrik terputus. Setibanya di pasaraya, saya dapati keadaan di situ penuh sesak. Masing-masing membeli bekalan makanan untuk disimpan kerana pihak keselamatan mengarahkan semua penduduk supaya tidak keluar dari rumah semasa ribut melanda.
Barisan untuk membayar agak panjang dan memakan masa yang lama. Selesai sahaja membuat pembayaran, saya dapati hujan sudah mulai turun dengan lebat. Kemudian, saya terdengar pula seorang budak berkata – “Irene is coming!” Alangkah berdebarnya saya. Dengan sepenuh tenaga, saya berbasikal di dalam hujan pulang ke rumah secepat mungkin.
Bunyi angin begitu kuat pada malam berkenaan. Sekali-sekala, bekalan eletrik terputus. Kami berdoa setiap masa agar semuanya selamat.
Syukur alhamdulillah, setelah ribut Irene berlalu pergi, saya dan rakan-rakan semuanya berada dalam keadaan yang baik biarpun ada beberapa kerosakan di rumah kami seperti siling bocor. Di sesetengah kawasan, berlaku banjir dan kerosakan harta benda yang agak besar. Sistem pengangkutan awam pula terpaksa dihentikan buat sementara waktu. Terdapat juga angka kematian akibat ribut ini, cuma jumlahnya kecil sahaja.
Kerosakan kecil di dalam bilik. Namun setiap kali hujan, kebocoran air akan berlaku. 

Sedang orang lain bergembira membuat persiapan menyambut ketibaan hari raya Aidilfitri, ahli keluarga saya pula diselubungi perasaan gundah-gelana kerana bimbangkan keselamatan saya dan rakan-rakan di Philly. Setiap masa mereka cuba mendapatkan berita terkini daripada televisyen ataupun internet berhubung bencana ribut Irene. Saya sendiri tidak sangka, bencana alam ini turut mendapat liputan media di tanah air.
Syukur, berkat doa semua, kami warganegara Malaysia di Amerika Syarikat, selamat semuanya. Inilah pengalaman menjelang hari raya Aidilfitri yang tidak dapat saya lupakan sampai bila-bila.

~semoga niat kita ikhlas